1.1 Kysymyksiä joihin kaipaan vastauksia
Vastaukset vaikuttaa koko myöhempään ohjelman rakenteeseen
- Mua vaivaa mahdollisuus ottaa kamerasta negakuvauksessa irti enemmän dynamiikkaa, kuin on mahdollista arkikuvauksessa: Väritetään käytetyt valot sopivasti ja nostetaan valon määrä ideaalille tasolle dynamiikan ja resoluution kannalta.
- Saako vahvasti väritetyillä valoilla otetusta digi-kuvasta tehtyä lineaarisen oikeavärisen RGB-kuvan. Tätä voi testata ilman negatiivikuvia, kuten olen nyt alustavasti tehnytkin. Testaukseen on käytettävissä SpyderCHECKR värikortti ja sen värikanavien nimellisarvot. Niin ja digikamera.
- Joudunko tekemään kameralle ja suodattimille ICC-profiilin, jolla ohjelma korjaa väriavaruuden ennen kuin se viedään kuvankäsittelyohjelmalle (kuten Lightroomiin)
- Voinko käyttää koko LibRaw:n repertuaaria, vai tyydynkö vain sen RAW-tiedostojen lukupalaan. (LibRaw on avoimen lähdekoodin kirjasto, jolla voi avata melkein kaikkien kameramallien RAW-formaatin tiedostot. RAW-tiedostojen luvun lisäksi se osaa muuntaa muun muassa RAW-formaatin RGB-muotoon valitulla interpolointi-menetelmällä)
- Siirrynkö heti RAW-formaatin avaamisen jälkeen 32-bitin integer käsittelyyn tai floating point lukuihin. RawLib tekee kaiken 16-bitin lukualueella (ei taida tehdä).
- Jos siirryn pois 16-bittisestä värikanavakäsittelystä, joudun onkimaan kamerakohtaisesti esiin parametrit värien muunnos-matriisille. Tämä aiheuttaa sen, etten tulisi tekemään ohjelmasta yleiskäyttöistä, vaan nuo arvot kaivan vain omille kameramalleille (nykyisille ja tuleville).
- Kannattaako tuollaista käsittelyä kuville tehdä, vaikka sen voisikin. Vai antaako mennä helpomman kautta (siis kuvaan normaalissa salaman tuottamassa valossa ja annan LibRaw:n tehdä vaikka Adobe RGB-kuvan).
- Voinko tallentaa käsitellyn RAW-kuvan DNG-muodossa, jolloin tiedostokoko ei kasva kovin isoksi. Jos 16-bittisenä, niin riittääkö tarkuus. Jos 32-bittisenä integer tai float-lukuna, niin hyväksyykö DNG-formaatti sen RAW kuvana.
1.2 Vastauksia
1.3 Ominaisuuksien listaa
- Tarkoitus on tukea arkistointia siten, että arkistoidun negatiivin ja otetun raakakuvan välille syntyy linkkki: Kummalla tahansa löytää myös toisen
- Kääntää negatiivikuva positiiviksi
- Oranssin maskin poistoa ohjaavien parametrien syöttö useammalla eri tavalla
- Osaa "flippata" kuvan oikean ja vasemman jos nega on kuvattu "väärältä" puolelta
- Halutun alueen kroppaus (saa poistettua kuvasta negan reunat ja jopa negapitimen)
- Kuviin tulevat operaatiot määritellään eräajoa varten kuva kuvalta työtiedostoksi. Eräajo suoritetaan omana käskynään annetun työtiedoston mukaan.
Prosessi on siis nelivaiheinen:
- Kuvataan erä negatiiveja digikameralla
- Määritellään kuva kuvalta ohjeet, kuinka kukin RAW-kuva on käsiteltävä, annetaan kuvalle selite metatietoihin ja tallennetaan määrittelyt työtiedostoon
- Ajetaan eräajona työtiedoston mukaan kunkin kuvan muunnos ja tallennetaan dng-muodossa
- Lopuksi puoliraa'at dng-kuvat käsitellän halutulla kuvankäsittelyohjelmalla (Lightroom, Photoshop jne.) julkaistaviksi versioiksi