1. Päätöksentekoa vaativia kysymyksiä


1.1 Kysymyksiä joihin kaipaan vastauksia

Vastaukset vaikuttaa koko myöhempään ohjelman rakenteeseen

 1. Mua vaivaa mahdollisuus ottaa kamerasta negakuvauksessa irti enemmän dynamiikkaa, kuin on mahdollista arkikuvauksessa: Väritetään käytetyt valot sopivasti ja nostetaan valon määrä ideaalille tasolle dynamiikan ja resoluution kannalta.
 2. Saako vahvasti väritetyillä valoilla otetusta digi-kuvasta tehtyä lineaarisen oikeavärisen RGB-kuvan. Tätä voi testata ilman negatiivikuvia, kuten olen nyt alustavasti tehnytkin. Testaukseen on käytettävissä SpyderCHECKR värikortti ja sen värikanavien nimellisarvot. Niin ja digikamera.
 3. Joudunko tekemään kameralle ja suodattimille ICC-profiilin, jolla ohjelma korjaa väriavaruuden ennen kuin se viedään kuvankäsittelyohjelmalle (kuten Lightroomiin)
 4. Voinko käyttää koko LibRaw:n repertuaaria, vai tyydynkö vain sen RAW-tiedostojen lukupalaan. (LibRaw on avoimen lähdekoodin kirjasto, jolla voi avata melkein kaikkien kameramallien RAW-formaatin tiedostot. RAW-tiedostojen luvun lisäksi se osaa muuntaa muun muassa RAW-formaatin RGB-muotoon valitulla interpolointi-menetelmällä)
 5. Siirrynkö heti RAW-formaatin avaamisen jälkeen 32-bitin integer käsittelyyn tai floating point lukuihin. RawLib tekee kaiken 16-bitin lukualueella (ei taida tehdä).
 6. Jos siirryn pois 16-bittisestä värikanavakäsittelystä, joudun onkimaan kamerakohtaisesti esiin parametrit värien muunnos-matriisille. Tämä aiheuttaa sen, etten tulisi tekemään ohjelmasta yleiskäyttöistä, vaan nuo arvot kaivan vain omille kameramalleille (nykyisille ja tuleville).
 7. Kannattaako tuollaista käsittelyä kuville tehdä, vaikka sen voisikin. Vai antaako mennä helpomman kautta (siis kuvaan normaalissa salaman tuottamassa valossa ja annan LibRaw:n tehdä vaikka Adobe RGB-kuvan).
 8. Voinko tallentaa käsitellyn RAW-kuvan DNG-muodossa, jolloin tiedostokoko ei kasva kovin isoksi. Jos 16-bittisenä, niin riittääkö tarkuus. Jos 32-bittisenä integer tai float-lukuna, niin hyväksyykö DNG-formaatti sen RAW kuvana.

1.2 Vastauksia

1.3 Ominaisuuksien listaa

 1. Tarkoitus on tukea arkistointia siten, että arkistoidun negatiivin ja otetun raakakuvan välille syntyy linkkki: Kummalla tahansa löytää myös toisen
 2. Kääntää negatiivikuva positiiviksi
 3. Oranssin maskin poistoa ohjaavien parametrien syöttö useammalla eri tavalla
 4. Osaa "flippata" kuvan oikean ja vasemman jos nega on kuvattu "väärältä" puolelta
 5. Halutun alueen kroppaus (saa poistettua kuvasta negan reunat ja jopa negapitimen)
 6. Kuviin tulevat operaatiot määritellään eräajoa varten kuva kuvalta työtiedostoksi. Eräajo suoritetaan omana käskynään annetun työtiedoston mukaan. Prosessi on siis nelivaiheinen:
  • Kuvataan erä negatiiveja digikameralla
  • Määritellään kuva kuvalta ohjeet, kuinka kukin RAW-kuva on käsiteltävä, annetaan kuvalle selite metatietoihin ja tallennetaan määrittelyt työtiedostoon
  • Ajetaan eräajona työtiedoston mukaan kunkin kuvan muunnos ja tallennetaan dng-muodossa
  • Lopuksi puoliraa'at dng-kuvat käsitellän halutulla kuvankäsittelyohjelmalla (Lightroom, Photoshop jne.) julkaistaviksi versioiksi