4. Negatiivipidikkeet


4.1 Ideointia

Pitäis saada 110, 120 ja 135 negatiiviliuskoille pidin, jossa niitä voi siirrellä valopöydällä kameran alle kuvattavaksi.

Ideointi-versio pähkäilyssä on tällainen (kuvassa mitotus 120-negoille, 6 x 6):

Negatiivipidin

Kuva 2: Negatiivipidin

Kahden identtisen levyn väliin kartonki, jonka aukko on juuri negatiiviliuskalle sopiva. Kartonki liimataan alalevyyn ja levyt kohdistuu toisiinsa joko nastoilla tai saranoilla (Nastat vaikuttais helpommalta tehdä).
Negan ruuduille on kullekin oma aukkonsa ja lasipintoja ei siis ole.

Idea on siis se, että levyt painavat negaa reunoilta tasoon.

Levyjen tulisi säilyttää tasopinta hyvin, painaa niin paljon, että negatiivin kuprut painuvat ja levyjen pinnan oltava sellainen, ettei turhaan raappeuta negatiivia.
Olen miettinyt levyjen materiaaliksi ensin metallilevyä, mutta se on hankala työstää. Sitten polykarbonaatti tai akryylilevyä, mutta sen pinta tahtoo heijastella, enkä tiedä kuinka helposti työstettävää se on.
Kävin huuhailemassa K-Raudassakin, mutta ei sattunut silmään muuta kuin lattian "korkkimattoa".

4.2 Vinkkejä

  1. Painaminen ei riitä saamaan 120-liuskaa suoraksi.
    Negaskannerin pitimessä toinen sivu on liikkuva, kun reunat on puristettu kiinni, voi sivua vetää ja suoristaa filkan. Sama tuossa kuvan 2 pitimessä, joku veto pitää olla, mutten jää kuprulle.
    Kommentti: Ei muuten ole tuokaan kovin toimiva ratkaisu, on nähty ja koettu Nikonin ysitonnisen vakiopitimissä. Lasipidin on paras ja helpoin tapa saada litteä lopputulos, tosin siinä voi olla sitten omat haasteensa Newtonin renkaiden kanssa.
  2. Materiaalina PC tai akryyli lienee ihan OK, mustaat vaan sen aukon sivut vaikka tussilla tai sopivalla maalilla että heijastukset blokkaantuu.
  3. Keskikoon osalta en ole kyllä ihan vakuuttunut että tämä ratkaisu toimii sataprosenttisesti, vapaata filmipintaa jää vaan liian paljon. Mutta varmasti parempi kuin ei mitään.