5. Kamera ja objektiivi


5.1 Negatiivien kuvaukseen olen mallaillut tällaista kuvausympäristöä

  1. Toi Lundiahylly (tai vastaava valopöydän kansi) on keskeltä reijitetty: noin 60 x 60 aukko, josta valolaatikon valo tulee negatiiville, joka on negapitimessä hyllyn päällä.
  2. Valolaatikkoa (tässä pahvinen DeLonghi kahvimyllyn pakkauslaatikko:) valaisee kaksi Yongnuo YN600EX-RT salamaa. Salamoita ohjaa YN-E3-RT kontrolleri (kamerassa).
  3. Kuvassa näkyy myös Lundiahyllyn päällä alumiinikisko, jota vasten on tarkoitus liu'uttaa negapidintä, kun ruutua vaihdetaan uuteen kuvaan.
  4. Kameran etäisyyden hienosäätö (kuvan rajaus) tehdään makrokiskolla.
  5. Tarkennus säädetään objektiivin omalla (tai kuvan El-Nikkorissa on jatkeena "focusing helicoid") fokusointirenkaalla manuaalisesti.
  6. Kuva otetaan kaukolaukaisimella (elektronisella lankalaukaisimella) ja peili lukittuna ylös.
Kuvausjärjestely

Kuva 3: Kuvausjärjestely

Kuvassa:

Ajatuksena on ollut saada nega-kuvauksesta mahdollisimman joustava ja nopea.
Nyt siitä pitäisi saada myös mahdollisimman värinävapaa ja tarkka. Hieman myös askarruttaa, kuinka paljon normaali huonevalaistus vaikuttaa salamalla kuvatessa - pitääkö negapitimen ja objektiivin välinen rako peittää jollain mustalla kankaalla tai palkeella.

Pari ihan käytännön apua tuohon tärähtämisongelmaan on jatkuvalla valonlähteellä 1) lukita peili yläasentoon, 2) käyttää elektronista lankalaukaisinta tai vitkalaukaisua. Terävyys paranee, kun se rotanloukku ei räpsy, saati sormi töki kameraa.

5.2 Objektiivin valinta

Kuinkahan hyvin tuo objektiivi on tasoon korjattu? Oletan että 100mm makro on melko hyvä siinä ja 50-60mm makroissa useammin on vaikuttavasti kaarevuutta.

Jos tarkennustaso on kaareva, tuo se äkkiä yllättävän paljon vaikutusta, mutta toisaalta antaa myös mahdollisuuden kompensoida, laittamalla nega niin päin että se on samansuuntaisesti kaarella. Vaan harvoinpa nega on pallomaisesti kaarella, joten tietty kompromissia tuolla voi sitten vain hakea.

Vertailutaulukko

Kaikki kuvat on otettu peilin lukitusta käyttäen, ja niistä näkee kyllä parannusta edellisiin nähden. Salamaa en kuitenkan vielä käyttänyt. Se saattaisi tuoda lisää tasaisuutta laatuun (muutamien kuvien kohdalla en oikein ymmärrä mistä laatuerot johtuu).