6. Hajavalosuoja


6.1 Kangasputki kameran ja negatiivin väliin

Tarkoitus on suojata valolaatikon päällä olevan kuvattavan negatiivin ja kameran välinen alue hajavalolta; tehdä jonkinlainen kangasputki tuohon väliin.
Kun käytössä on useampi eri negatiivikoko, tarvitaan myös erilaisia kuvausetäisyyksiä, joten "putken" pituutta tulee pystyä säätämään helposti - siksi ajattelen kankaan olevan hyvää materiaalina.

Ostin Eurokankaasta testipalan heidän mustinta ja valoa läpäisemättömintö kangasta. Testasin kuvata palan läpi valonheitintä ja hyvin kangas pitää jo yhdellä kerroksellakin.

Eurokankaan pala kiiltelee

Kuva 1: Eurokankaan pala kiiltelee

Kuvan 1 Eurokankaan palan väri ei taida olla ihan kaikkein mustinta ja se näyttää myös hieman kiiltelevän.

Tuota kangasta voisi käyttää myös pimennysverhoina: ei siitä normaali auringonvalo läpi tule, mutta heijastelee jonkin verran. Eikä värikään ole aivan musta silmämääräisesti. Mustempaakin kangasta olen nähnyt, kuten nyt vaikka romaaninaisten hameet.

Se on myös sen verran taipuisaa, ettei tule ongelmia säilytyksen kanssa. Tosin mikä tahansa kangasputki vaatinee muutaman "telttavanteen" ympärilleen pysyäkseen ryhdissä (putken pituus saattaa olla enimmillään muistaakseni puolitoista metriä, mutta onneksi roikkuu kamerasta alaspäin) - no näkee sitten kun tekee.

Pitäsköhän laittaa myös "bafle:t" tuonne kangasputkeen, niin kuin tähtikaukoputkissa

6.2 Muutamia vinkkejä