1. Filminegatiivien ja kuvien säilytyksestä


Päämäärä

1.1 Filminegatiivien säilytys ja hoito

  1. Älä säilytä kuvia lämpimissä tai kosteissa tiloissa
  2. Suojaa kuvat auringon valolta ja pölyltä
  3. Säilytä negatiivit esim. negatiivierkeissa (kuva 5) ja happovapaasta kartongista valmistetuissa rengaskansioissa (kuva 6); älä käytä muovitaskuja tai albumeja, joissa on itsekiinnittyvät sivut
  4. Käsittele kuvia varoen, älä tartu kuvapintaan paljain sormin
Negatiiviarkki Rengaskansio

Kuva 5: Negatiiviarkki, joita saa yleisimmille negatiiviko'oille

Kuva 6: Rengaskansio arkistoitavalle materiaalille

Luettelointi

Negatiivien arkistoinnin tärkeä käytettävyyteen vaikuttava seikka on tarkka ja selkeä luettelointi. Perustiedot negoista tulisi järjestää joko manuaalisesti tai sähköisesti haettaviksi niin, että ne olisivat mahdollisimman käytettävät ja helpposelkoiset. Oikein hyvistä negatiivien luettelotiedoista tulee käydä ilmi:

Kun kuvista tehdään digitaaliversioiden arkisto, on helpointa liittää eo. tiedot suoraan digitaalisessa muodossa. (Mun täytyykin miettiä miten kuvien yhteyteen saa meta-tietojen kentät, joihin nuo voi upottaa)

1.2 Digikuvien arkistointi

Minun nykyinen tiedostojen varmuuskopiointijärjestelmä

Tämä järjestelmä pitää yllä varmuuskopioita sekä kuva- että muista dokumentti-tiedostoista (halutut kopioitavat hakemistot kerrotaan varmuuskopio-ohjelmalle sen asennuksen/konfiguroinnin yhteydessä).

  1. Tietokoneella on kuvake, josta voin sammauttaa koneen ja samalla varmuuskopioida tiedostot NAS-asemalle (Network Access Storage). Tällöin voin illalla viimeiseksi vain jättää koneen tekemään varmuuskopioita, joka saattaa kestää muutaman tunnin.
  2. NAS-asema pitää yllä ulkoisella levyllä omaa varmuuskopiotaan inkrementtaalisesti (vain muuttuneet tiedostot varmuuskopioidaan ulkoiselle levylle). Sieltä voi myöhemmin hakea minkä tahansa vanhan tiedoston tai kuvankin version. Uusin ulkoisen levyn (ja arkistoin vanhan) muutaman vuoden välein tai levyn täyttyessä.
  3. NAS-asema voisi pitää yllä myös internetin syövereissä (esimerkiksi pilvipalvelussa) varmuuskopioita, jotka ei häviä varkauden tai tulipalon yhteydessä. Tätä en ole kuitenkaan toteuttanut toistaiseksi.
  4. CD-rom tai DVD-levyjä en ole käyttänyt enää vuosiin varmuuskopioiden ottamiseen. Eipä niitä tule käytettyä edes tiedostojen/kuvien jakamiseen nykyään.
Synology NAS-asema

Kuva 4: Synology NAS-asema kuvieni varmuuskopiointiin