7. Objektiivin purku ja lonksumisen syyn selvitys


Objektiivi täytyy purkaa sen verran osiin, että linssiryhmien ja sulkimen lonksumisen syy löytyy.

Objektiivi ulkoa päin

Kuva 31: Objektiivi ja sen osia

Etulinssiryhmä (Kuva 32) (7-9) kierretään auki sulkimesta (7-18) vastapäivään. Kierteissä saattaa olla kierreliimaa, joten vääntämiseen on hyvä olla kunnon linssinavaustyökalu. Suljinajan valintakiekko (7-13) on kolmella ruuvilla (7-16) kiinni sulkimessa (7-18).

Objektiivin sisäosia

Kuva 32: Suljin ja etummainen linssiryhmä

Vaikka huoltomanuaali suosittelee juottamaan synkkajohdon (7-21) irti, sen saa mun kamerassa myös ruuvaamalla (7-22) irti.

Mun kamerayksilöstä puuttuu (Kuva 33) sekä "Light shielding plate I" (7-69), että "Light shielding plate II" (7-?). Olisikohan joku aiempi korjaaja "unohtanut" laittaa takaisin. Millainenkohan vaikutus näillä osilla on kuviin?

Objektiivin sisäosia

Kuva 33: Taaempi linssiryhmä ja suljin

Huoltomanuaali ohjeistaa avauksen:

A. Turn the front lens assembly (7-4) counterlockwise to remove it.
Note: The threads of the front lens assembly are locked with screw locking agent. Recommend the lens barrel be wrapped with rubber band to ease the removal.
B. Remove three screws (7-16), and remove the shutter speed selector ring assembly (7-12).
C. Remove four screws (7-74), and remove light shielding plate I and II.
D. Unsolder and disconnect the sync cord from the front face of the shutter.
E. Turn the rear lens assembly (7-55) counterclockwise to remove it.
F. Turn the hold ring (7-125) counterclockwise to remove it.
G. Remove the shutter assembly (7-18) toward the front. When separating the shutter assembly from the aperture selector ring, be careful not to bend the relative parts.

Objektiivin sisäosia

Kuva 34: Taaimmaisen ja etummaisen linssiryhmän kiinnitys sulkimeen

Koottuna koko paketin pitäsi olla siis kiinteä kokonaisuus, jonka osat ei liiku toisiinsa nähden.

Lonksumisen syyn pohdintaa

Osittain kuva 34:n perusteella tehtyä mietintää, enkä ole aivan varma piirustukseni oikeellisuudesta (kun en ole saanut takalinssiryhmää vielä purettua ja huoltomanuaalin kuvista/teksteistä en saa kaikkea selville).

On siis välttämätöntä saada takalinssiryhmä avattua ja pois, jonka jälkeen pääsee tekemään korjauksen. Siis kiristämään kiinnitysrenkaan (7-125) sulkimeen (7-18), jolloin sulkimen kehys (7-48) jää niiden väliin tiukasti.

7.1 Etummaisen linssiryhmän irrotus

Etummainen linssiryhmä (Kuva 31) (7-4) ei ollut kireällä ja pääsi pyörimään kierteillään jo tullessaan Japanista. Sen irrotus sujuikin helposti.

Objektiivin purkua

Kuva 35: Etummainen linssiryhmä ja suljinajan valintakiekko purettuna objektiivistä

7.2 Takalinssiryhmän irroitus

Aluksi pitäisi poistaa Light shielding plate I ja II, mutta mun kamerayksilöstä puuttuu kummatkin. Kuvassa 33 näkyy vain niiden kiinnitysruuvien (4 kpl) reiät uros helikoidissa (7-67).

Objektiivin purkua

Kuva 36: Objektiivi takaa

Taaimmaisen linssiryhmän (Kuva 33) (7-55) saa avattua kiertämällä vastapäivään linssinavaustyökalulla. Takalinssiryhmän kehyksestä löytyy työkalulle kolot (Kuva 33, Rear lens frame opening tool slot 1 ja slot 2).

Kameran kanssa tuli kuitenkin ongelma: Takalinssiryhmä on niin tiukassa, ettei se edes inahda tavallisella kiinalaisella avaustyökalulla.

linssinavaustyökalu

Kuva 37: Mun kiinalainen linssinavaustyökalu

Päätin viedä objektiivin kamerahuoltoon, jossa irrottavat takalinssiryhmän. M&L kamerahuollossa yrittivät paremmalla avaustyökalulla (hohtimen näköiset tukevan oloiset) kuin mitä toi mun kiinalainen on, mutta ei se lähtenyt niilläkään.
Mustonen lupasi tehdä siihen kunnon avaustyökalun – uskoo sillä avautuvan, kun saa tukevammat otteet.

linssinavaustyökalu

Kuva 38: Kameran huoltokirjan mukainen takalinssiryhmän avaustyökalu

Edit: 3kk objektiivin jättämisestä kamerahuoltoon. Soitin liikkeeseen ja lupasivat soittaa kun valmis. Alkaa näyttää siltä, että mä jätin objektiivin huoltoon jotta käytössä olisi parempi työkalu, mutta he yrittävätkin liottaa objelktiivin kierteitä, kunnes saavat ne norjiksi.

Edit: 6kk objektiivin jättämisestä kamerahuoltoon. Soitin liikkeeseen ja Mustonen kertoi liotelleensa kierteitä ja tehneensä kaksikin työkalua, mutta on kuulemma "jumalattoman kovassa kiinni". Lupasi yrittää vielä ja palata asiaan ens viikon loppupuolella (nyt on 19.10.2016).

Mustonen ja kertoi saaneen objektiivin purettua ja suljinkin säilyi ehjänä. Pääsin hakemaan objektiivin kamerahuollosta 15.11.2016 ja tältä näyttää:

Objektiivi purettuna

Kuva 39: Fujica GW-690 objektiivistä purettu suljin, panta ja takalinssiryhmä

Takalinssiryhmä oli tiukassa ja vaati pitkäaikaista liotusta, koska sen kierteissä oli ollut lakkaa runsaasti. Kun linssiryhmä kiertyy sulkimen sisemmille kierteille, sinne on erittäin hankala saada liotusnestettä menemään. Mutta loppu oli onnelinen ja kaikki osat ovat vaurioitumattomia.

Lonksumisen lopullinen syy:
Lonksuminen johtui siitä, että kuvan 39 ohjuriruuveista toinen oli kokonaan irti ja se toinenkin löysällä, sekä Holdin ring (7-125) oli päässyt kiertymään. Tästä johtuen itse suljin ja kaikki sulkimeen kiinnittyvät osat (mm. etu- ja takalinssiryhmä) pääsi liikkumaan objektiivin runkoon (Shutter frame 7-48) nähden. Korjauskin on helppo: Ruuvit kiinni ja pannan (Holdin ring) kiristys kunnolla.

Uskaltaakohan noi osat jättää ilman lukitusta, jos tuo pitää vielä joskus purkaa. Mulla olis ennestään kynsilakkaa mikroskoopin lukituksiin.