2. Linssinputsaus


Eri lähteistä parsitut työohjeet:

Lähtötilanne kameran linssin kanssa

Linssissä on näkyvissä kaikenlaista ottamissani makrokuvissa. Tutkin sitä myös stereomikroskoopissa, mutta silläkään en pystynyt sanomaan, onko isot hieraisun näköiset naarmuja vai enemmänkin jonkin harjaksen jättämiä likajälkiä.

Etulinssin tila

Kuva 4: Etulinssin naarmut, lika ja pöly

2.1 Putsasin puolet linssistä pelkällä isopropanolilla

Kyllä sinne noita jälkiä jää, sekä jotain valkosia pisteitä, mitä ei tunnu saavan pois. Kuvassa on muutama puhallettavakin pölyhiukkanen.

Ensimmäinen putsaustesti

Kuva 7: Koillisen puolta putsattu pumpulipuikolla ja laimentamattomalla isopropanolilla

(Tosi vaikea löytää valoille asentoa, jossa linssin pinta tulee kunnolla esiin)

Linssin laitaan on pumpulipuikolla vaikea päästä, täytynee viritellä pumpulista suippoja tuppoja pinseteihin.

2.2 Seuraava putsauskierros liuoksella 10-20% alkoholia ja loput akkuvettä

Toinen putsaustesti

Kuva 8: Koko linssipinta, reunoja lukuunottamatta, putsattu 10-20% isopropyyli-liuoksella

10-20% isopropyyli-liuos pisaroituu linssipintaan ja kuivuttuaan (hitaahkosti) jää pisarakohtiin saostumat jotain. Onko tuo sitten akkuvedessä olevaa tavaraa vai linssipinnasta irronnutta.
Pumpulitukoistakin on irronnut pari haíventa, jotka kuivuneet kiinni lasiin. Ei lähde puhaltimella.

2.3 Putsasin vielä 50% liuoksella ja pumpulitupoilla

50% liuoksesta jäi vielä hieman saostumia/pisaroita, sekä lopuksi putsaus pelkällä isopropyylillä ja tulos on selkeästi parempi.
Pumpulipuikko ei mahdu pyyhkimään linssin reunoja ison kokonsa takia, joten täytyy hieman muotoilla niitä ja jatkaa reunojen kanssa myöhemmin.

Eihän tuosta erinomainen tule, ei ihan hyväkään, mutta kelpaa mulle. Odotukset oli paljon vähäisemmät. Pintaan jää kuitenkin naarmuja ja likaakin jota ei näytä saavan irti.
Myös etulinssiryhmän takimmainenkin lasipinta vaikuttaa melkoisen likaiselta.

2.4 Lisäputsausta

Pähkäilyä: Näyttää siltä, että pelkkä isopropyyli ei pisaroidu linssipintaan, vaan kuivuu isona laajana kerroksena. Tämän takia sen mukana olevat epäpuhtaudet jää myös linssipintaan koko pyyhitylle alueelle. Sen sijaan liuoksen, joka pisaroituu, epäpuhtaudet jää pelkästään pisaroiden alueelle.

Tässä saattaa olla kokeilemisen arvoinen strategia yrittää imaista pisarat saostumineen linssipaperiin (kiitos Vinski vinkistä), kun päämäärähän on päästä eroon siitä saostumia aiheuttavasta tavarasta.
Mä kokeilin imeä talouspaperiin: puhdas kulma varovasti sen verran lähelle pisaraa, että paperi imasee pisaran. Toimii ja lasin pintaan jää vain vähän saostumaa. Ilmeisesti riittävän monta kertaa toistettuna pääsee haluamalleen tasolle.