5. Kameran yläosan kuoren irrotus


Aiheesta on käyty keskustelua: kameralukku.com yläosan kuoren irroitus.

kuoren kiinnittyminen

Kuva 19: Kameran yläosan kuoren kiinnittyminen

Kuoren 1-29 saa pois, kun irroittaa osan 1-13 sekä kolme ruuvia 1-1 ja ruuvin 1-2.
Ruuvit aukeaa helposti, mutta 1-15 ei inahdakaan.

Tässä onkin hieman mietityttänyt osan 1-15 avaus. Huoltomanuaali sanoo: "A. Apply a piece of rubber sheet to the shutter release assembly (1-13) and turn it to remove, and pull out the film advance lever (1-18), stopper (1-19), shutter release shaft (1-20)."

Minkähänlaista kumipalaa olette tuon tapaisissa käyttänyt? Uskaltaako siihen (1-15) kajota pienillä papukaijapihdeillä niin, että leukojen väliin pistää jotain, vaikka nyt tuota kumilevyä? Sen verran ettei naarmuta tärviölle.

Sain vinkkejä ja neuvoja:

 1. Pihdeillä vääntäminen renkaan sivuista ei ole kamerakorjausta. Ei kannata pihdeillä koskea, vaikkei naarmuuntuisikaan, se voi olla soikea sen jälkeen.
  Osan ollessa kuitenkin varman tukeva: Jos papukaijapihdit ovat juuri sopivan kokoiset ja ilman lonksuntaa, voi niihin vetää "nokkien" päälle jotain sopivaa kumi- tms putkea. Se on oltava riittävän paksua, että hampaat eivät pure siitä läpi.
 2. Kuminen siivoushanska on aika hyvä.
 3. Purkinavaushärpäkkeitä on lähimarketissa. Esimerkiksi:
  Purkinavaushärpäke

  Kuva 20: Keittiövarusteista purkinavaustyökalu

 4. Toivottavasti tuossa ei ole vasenkätistä kierrettä. Kerran väänsin ruuvin rikki vastaavasta kohdasta, kun väkisin käänsin vasempaan.
 5. Operaatioon on olemassa myös kaupallisia työkaluja (mm. eBay)
  Avaustyökalu

  Kuva 21: Kaupallinen päältä painettava kitkaan perustuva avaustyökalu

 6. Vanhuuttaan kuivuneet kierteiden rasvat lisäävät vaadittavan voiman tarvetta. Tilannetta helpottaa irroitettavan osan varovainen lämmittäminen, joka onnistuu hiustenkuivaimella. Toinen tapa olisi laittaa kuumaan veteen kastettu riepu muovipussiin ja lämmittää sillä itsepintaista osaa.
 7. Kitkan parantamiseksi osa 1-15 on hyvä myös puhdistaa sormista jääneestä öljystä ja/tai rasvasta.
 8. Meet kameran kanssa Etolaan, tai jonnekin vastaavaan liikkeeseen missä myydään kumiletkuja. Sovitat kumiletkuja siihen ja ostat just sopivaa letkua pätkän.
 9. Patenttikorkin kumitiiviste taitaa kooltaan olla varsin sopiva tähän puuhaan. Tai Etolasta voi hakea kumitulpan ja vuolla siihen kontaktipintaa tarjoavan muodon.
 10. Olen avannut kaikki tuollaiset renkaat kumi- tai silikonirenkaalla, joka tehdään tapauskohtaisesti. Pyörän sisuskumi välttää materiaaliksi. Vääntimenä pieni räikkäsarja on paras. Siitä valitaan sopivan kokoinen hylsy, jolla väännetään em. renkaan päältä.
  Kitkaan perustuva ote on niin pitävä, että olen sillä avannut myös erikoisavaimille tarkoitettuja renkaita. Eikä renkaisiin tule tunarimaisia jälkiä avaimen lipsumisista.
kuoren kiinnittyminen

Kuva 22: Avattavan osan kaposat ja viistot reunat

Huoltomanuaali sanoo kameran yläosan kannen irrotuksesta:

A. Apply a piece of rubber sheet to the shutter release assembly (1-13) and turn it to remove, and pull out the film advance lever (1-18), stopper (1-19), shutter release shaft (1-20).
B. Remove three screws (1-1), and screw (1-2)
C. Remove the top-cover assembly (1-29) upward

NOTE: When removing the top cover, recommended the shutter be charged.

Avausyrityksiä

A. Kuminen siivoushanska

Kumisella upouudella siivoushanskalla kokeilin vääntää, mutta mulla ei riitä sormissa voimat. Kumi otti hyvin kiinni, mutta osa ei vaan liikahda kierteillään.

B. Purkinavaushärpäke

Kävin hakemassa Clas Olsonilta purkinavaushärpäkkeen. Ei kuitenkaan onnistu tälläkään, kun 1-14 osan reunat on kapeat ja viistot: työkalun kumit antaa periksi ja luistaa alta. No mulla ei ollutkaan tällaista keittiössä - tuli tarpeeseen.

C. Viemärinavaus-hörpötin

Kotitaloudesta löytyy yllättäviäkin kamerankorjaustyökaluja:)). Muun muassa Kuvan 23 viemärinavauspumppu, jonka varren kiinnitysreikä on melkein sopiva Fujicaan. Siinä kumin tarttuvuus olis ollut tosi hyvä, samoin tukevuus. Tuosta imukupista olis kestänyt vääntääkin.

D. Kumirengas ja 19mm räikkavain

Kävin Tapiolan Etolassa ja heillä oli mustaa kumilevyä, pari milliä paksuna ja 140cm leveänä rullana. Kymmenen senttiä oli minimipätkä.

Kamerankorjaustyökaluja

Kuva 23: Kamerankorjaustyökaluja (viemärinavauspumppu, mustaa 2mm kumilevyä ja 19mm räikkä)

Räikän 19mm hylsyavain oli juuri sopiva 1-14:n avaamiseen: viisteet osuu sopivasti vastakkain.

Leikkasin kuvan mukaisen mustan pikkupalan ostoksestani, ja siihen reikä keskelle mattoleikkurilla, jonka läpi mahtuu kameran laukaisinnuppi, ja sen jälkeen näytin kuvan 19mm räikkää.
1-14 tais lähteä irti ennen kuin räikkä edes kosketti siihen.
Tuntuu todella hyvältä menetelmältä!

Kameran yläosan kannen irrotus

No enhän minä huoltomanuaalin huomautusta muistanut:

NOTE: When removing the top cover, recommended the shutter be charged.

Toisaalta kameran korjaus saattaa kestää melkoisen ajan (useita kuukausia), joten tuskin se hyvää ainakaan tykkää olla jouset jännityksessä.

Kameran yläosan kuori on kuitenkin nyt purettu:

kuori irrotettuna

Kuva 24: Kameran yläosan kuori irrotettuna. Päällä näkyvät modulit on mittaetsin ja virityskoneisto.

Täytyy pakata osat vielä Minigrip-pusseihin, etteivät häviä, löytävät takaisin oikeaan paikaan sekä eivät pölyynny enempää.

Kameran päällä näkyy kaksi modulia:

 1. Mittaetsin
 2. Virityskoneisto

Mittaetsin-modulin irroitus

Mittaetsin (Kuva 25) 1-28 on kiinni kolmella ruuvilla (1-3), joten irrotus on helppo operaatio. Jos mittaetsintä ei irrota, voi jousen 1-22 irrotus olla hankalaa.

Mittaetsin ja ruuvit

Kuva 25: Mittaetsinmodulin ruuvit

Vipu, joka välittää tarkennuksen sijainnin objektiivista, toimii vastajousen avulla välyksettömästi, eikä tarvitse erillistä irrotusta.

Virityskoneiston irroitus

Virityskoneisto (filminkelauskoneisto) on pakko ottaa irti, jotta objektiivin voi irroittaa. Virityskoneiston ollessa irrotettu, pääsee objektiivia liikutelemaan (hankalasti) runkoon nähden, jolloin sen tulee pois paikaltaan.

Virityskoneisto

Kuva 26: Virityskoneiston irrotus

Huoltomanuaali sanoo virityskoneiston (1-31) irrotuksesta:

A. Wind up the film advance lever, and lever the rack assembly (4-47) under the set condition
B. Remove the spring (1-22)
C. Remove four screws (1-4)
D. Remove set screw (1-21)

Now the film take-up mechanism assembly can be removed.

Mitä kohta A tarkoittaa? Tulkitsen ensimmäisen niin, että kamera tulee virittää uutta kuvaa varten (siis 1-13 … 1-20 osat on laitettava paikalleen, jos viritystä ei ole vielä tehty). Lauseen toinen osa "lever the rack assembly (4-47) under the set condition" on taas hieman hämärä.

Asetusruuvi 2-21 vaatii talttameisselin, jonka leveys on noin 5mm, mutta terän paksuus vain luokkaa 0,35mm. Ruuviin on lisäksi saatettu laittaa lukitetta, joten se voi istua lujassa. Asento kannattaa merkitä rautoihin, jotta ne saa takaisin suunnilleen samaan paikkaan.