4. Filmitilan valotiivisteen uusinta


4.1 Valmistelu

Ensimmäisenä operaationa kartoitin kamerasta paikat, missä tiivistettä on (ja kuuluu olla):

Valotiivisteen paikat

Kuva 16: Tiivistealueet värjätty vaalenpunaiseksi. FUJICA GW-690:ssä on filmitilan valotiivistettä vain takakannessa.

Seuraavaksi kartoitin tiivisteen vastinosat rungosta (näkee missä on herkät paikat vuodoille) ja samalla merkkasin vastinosien ja takakannen välyksen mittauspaikat, johon tiivisteen pitää mahtua:

Valotiivisteen vastinosat rungossa

Kuva 17: Valotiivisteen vastinosat värjätty vaalenvihreällä

Tiivisteen paksuuden arvioimiseksi mittaan välykset, kuvassa 17 mittauspaikat, kunhan saan urat puhdistettua vanhasta tiivistetöhnästä.

4.2 Vanhojen tiivisteiden poisto

Putsausta varten olisin ottanut koko takakannen irti rungosta, mutta sarana onkin niitattu. Täytyy yrittää tehdä puhdistus varovasti, ettei tiivistetöhnää pääse leviämään kameran rakenteisiin. Suojasin itse kamerarungon ja objektiivin muovipussilla ja maalarinteipillä (Kuva 18).

Tiivisteurien tiivistejäämät

Kuva 18: Valotiivisteiden urat puhdistettu (kasassa kaikki mitä urista tuli)

Etualalla näkyy mustaa purua, kaikki se mitä tiivisteistä oli jäljellä. Siis eihän siellä juuri mitään tiivisteitä ollutkaan. Lähinnä vain liimaa.

Olin hieman kovakourainenkin ja pahimmat rapsuttelin ruuvarilla – no sain aikaiseksi myös naarmuja. Pitää ilmeisesti vetää tonne hieman peiteväriä.
Kun joudun mustaa peittomaalia pistämään myös objektiiviin, takimmaiseen linssiryhmään, kun sieltä lähtee maalia avaustyökalun urista, niin jotain kameramaalia pitänee hommata.

Mittasin välykset valotiivisteen paksuuden määritystä varten eri puolilta urista, kun takakansi on kiinni.
Pistin keittiöstä löytyvää alumiinikelmua sopivasti rytättynä yhteen mittauskohtaan kerrallaan, suljin kannen ja sen jälkeen alumiiniin tallentui välys, johon valotiivisteen pitää pystyä puristumaan helposti.

Välys näytti olevan jokaisessa mittauskohdassa 2mm (mittauspaikat Kuva 17:sta):

 Kohta  Mitta (mm)
 A  2
 B  2
 C  2
 D  2

Taulukon peruasteella päädyin valitsemaan valotiivisteen, joka puristuu alle 2mm paksuuteen ja on vapaana ainakin 2,5mm paksua.